Mongibello
Door: Carry
Blijf op de hoogte en volg Carry
04 Juni 2019 | Italië, Taormina
Om negen uur staan we aan de kassa bij de kabelbaan, tellen 102 euro neer voor het 12 minuten durend ritje naar boven én voor de bijbehorende jeeprit én rondleiding van een gids. Ondanks het vroege uur zijn we niet de enigen. Als we 1000 meter hoger uit de kabelbaan stappen, staan er nog zo’n 100 mensen die met de 4 wheeldrive jeeps mee willen naar 2970 meter. Door het ruige lava landschap waar op sommige plekken zelfs nog wat sneeuw ligt, en langs de resten van een skilift en het oorspronkelijke basiskamp dat in 1971 door de lava werd bedolven, hobbelen we naar boven en daar staat onze gids klaar die in drie talen zijn verhaal uitspuugt.
Hoger dan dit punt mogen we niet, omdat er drie dagen geleden een uitbarsting is geweest aan de Oostkant van de vulkaan. Een kleine lavastroom die de onderliggende diepe krater in stroomt is nog steeds te zien. Het aangrenzende in de diepte liggende dorp Nicolosi is al een paar keer verwoest door een grotere eruptie. Gelukkig zijn ze deze keer de dans ontsprongen. Op 24 december j.l heeft de Etna echter weer grote verwoestingen aangericht door een eruptie gevolgd door een zware aardbeving met meer dan 300 schokken. Twee uur en heel veel foto’s later hobbelen we weer naar beneden, de kabelbaan en de parkeerplaatsen zijn nu bomvol. Op de steile hellingen van de vulkaan wagen wat wandelaars zich een weg naar boven. Sommigen op gympies en met een korte broek en t-shirt aan. Ze lijken niet te beseffen dat de weg naar de top ongeveer 4 uur lopen is en de temperatuur daar boven ongeveer twee graden is. De kraters rondom zijn nu net mierenhopen, tientallen bussen hebben hun lading toeristen uitgespuugd. De souvenirwinkels doen goede zaken. Hier is alles en overal lava wat er blinkt, of niet blinkt natuurlijk. Big business, die Etna.
Het is zwart genoeg geweest, het wordt weer tijd voor wat blauw om ons heen. Door het bergplaatsje Zafferana Etnea, dat in 1992 een maand lang in het nieuws was omdat de Etna het dreigde te overspoelen, rijden we naar de kust. Maar met dit mooie weer denken daar meer mensen over. Op de weg langs de kust richting het noorden is het een drukte van belang. Leuke plekjes en het ene leuke dorpje na het andere. In Sant Aléssio vinden we een rustig plekje langs een boulevard aan het aangrenzende strand. Baloe mag er nog even de zee in, maar wij vinden het goed genoeg om naar de zee te kíjken.
Route: Mont Etna-Zafferana-Giarre-Giardini Naxos-Taormina-Sant’Aléssio Siculo
Gereden kilometers: 64
Coördinaten slaapplek: N 037° 55.046’. O015° 20.714’
05 Juni 2019 - 16:53
Katja:
Stond er bij jullie ook zo een wind bovenaan. Wij hebben ons aan elkaar moeten vast houden om niet over de rand te kukelen. En een doek voor het gezicht moeten houden zo scherp was de wind met het vulkaan gruis. Maar wel een belevenis. -
06 Juni 2019 - 05:17
Yvonne Sormani-Simons:
Griezelig vind ik het toch wel een beetje. Die Etna die nog steeds van zich laat horen en af en toe nog spuugt en dreigt te spugen. Ik zou ook niet zo goed geslapen hebben, Carry.
Ja als je sommige mensen ziet wandelen! Ook in de bergen kom je vanalles tegen, in de sjiek met open zilverkleurige sandaaltjes met glinsterende fonkelende steentje bezet! Of je nu een uitrusting bij je hebt of niet, maar een paar stevige wandelschoenen en een vest met een regenjack is toch het minste.
Ik heb het altijd bij me in de rugzak. Dan is het 30 graden en Ben lacht me dan uit, maar vaak genoeg heb ik het toch nodig gehad als je op zekere hoogte komt en de plastic regencapes zijn ook al vaker tot dienst geweest. Een slimme meid...... nou ja slim valt wel mee, eerder overbezorgd, hahaha