Toppen, grotten en een vleugje Efteling-gevoel
Door: Gerard
Blijf op de hoogte en volg Carry
13 September 2018 | Griekenland, Sámi
Het animo om de beesten te zien ( tenminste dat moet je nog maar afwachten) is nu ook verdwenen en we nemen een koele duik, ontbijten rustig en vertrekken dan naar nummer 2 op de lijst.
De top van het Nationaal Park Énosgebergte. Je kunt er met de auto gemakkelijk komen en op het hoogste punt gaat de weg dan over in een breed grindpad. Met een 4x4 goed te doen maar bij het onverharde deel parkeert iedereen braaf en gaat lopen. Ik ga het busje er ook niet aan wagen. Het uitzicht op de top, 1628 meter boven de zeespiegel, is inderdaad verbluffend. Maar er hangt ook een waas, waardoor het niet helemaal kraakhelder is. Voor foto’s dus een stuk minder. Het pad wordt overigens geflankeerd door hoge bomen, dus je loopt eerst een heel eind zonder uitzicht in de hoop dat er nog mooie uitzichtpunten komen. Weliswaar zijn dit dan weer de beroemde “Kefalonische dennen” maar ook die benemen het uitzicht. Volgens het boekje zijn die er wel, maar met dit ene uitzicht zijn we tevreden voor vandaag. Over een mooie weg met links en rechts ook prachtige vergezichten slingeren we weer 1600 meter omlaag naar zeeniveau op weg naar nr 3 op het lijstje.
Een bezoek aan het Melissani Lake. Dit is het meer waar het zeewater na 17 km onderaards door de bergen weer tevoorschijn komt. Het onderaardse meer werd in 1953 ontdekt toen na een aardbeving het plafond erboven instortte. Het meer heeft een diepte van ongeveer 40 meter en bestaat deels uit zout en zoet water. Met de zon erboven is het kristalheldere water hemelsblauw wat de wanden erom heen ook prachtig blauw kleurt. In 1959 kwam men door een experiment met kleurstof er achter dat het zeewater aan de andere kant van het eiland in de grond verdwijnt en er hier weer uitmondt. Het duurt 14 dagen om van west naar oost door een onderaards gangenstelsel dwars door het eiland te stromen. Miraculeus toch? Je zet het daarna in reisgidsjes en je hebt een bezienswaardigheid waar duizenden toeristen op afkomen. Zet er ook nog bij dat vanwege de zon het beste tijdstip tussen 12 en 15 uur is en dan ben je verzekerd dat ze allemaal tegelijk komen. Zo ook wij. We vinden gelukkig een schaduwplek voor de bus, want B’loetje kan niet mee.
Als we bij de ingang komen worden er net 7 bussen vol met toeristen uitgelaten. Andrea zou hier heel gelukkig van worden, maar mij zakt meteen de moed in de schoenen. No way, dat ik hiervoor uren in de rij gaan staan. Gelukkig is ook voor Car deze rij te lang en we gaan lekker een paar uur zwemmen.
Tegen drie uur en doen we nog een tweede poging . Deze keer is de rij voor de kassa te verwaarlozen. Voor € 7- pp lopen we een onderaardse gang in die gegraven is om tot bij het water te komen. Hier ook een rij, want iedereen wordt onderaan in 6 roeibootjes geladen en over het meertje rondgevaren. Maar het is te overzien nu. We zien nog net een deel van de grot in het zonlicht baden en kunnen ervaren dat het reisgidsje niet heeft overdreven. De bootsjongens zijn in opperbeste stemming, vertellen nogmaals het verhaal over het ontstaan en larderen het met grappen en heffen liederen aan zoals: “Oh solo mio” wat door de hele meute gelegenheidsmatrozen luidkeels wordt meegezongen . Zo blijft het gezellig aan boord. Na een kwartiertje info en jolijt mogen we er weer uit. We hadden het toch niet willen missen.
We zwemmen en luieren nog een paar uurtjes en eten langs het water nog een lekkere Griekse maaltijd in de plaatselijke Taveerne.
Dan nog 5 km rijden naar de plek waar we morgen met de ferry weer naar het vaste land varen. We kopen alvast de tickets en Car weet € 18,- van de prijs af te troggelen door wat te sjoemelen met de lengte van de camper.
Langs het water op een stil plekje genieten we van de laatste uurtjes Kefalonië
Route: Argostoli-Razata-Aghios Eleftherios-Digaleto-Sami-Karavomilos-Sami
Gereden 69 km
Coördinaten slaapplek N38°15.310’ E020°39.121
14 September 2018 - 04:59
Andrea:
Andrea (tenminste als je deze bedoelt) wordt niet per se gelukkig van busladingen andere toeristen. Ik zeg alleen altijd: toerisme is geen vies woord. Daar waar het mooi is, kun je meer toeristen verwachten (want je bent er zelf ook een). Waar ik geen problemen mee heb - in tegenstelling tot jou, Gerard - is wachten. Oké, het is niet per definitie leuk om drie uur in de brandende zon te staan om drie minuten in een grot te mogen kijken (blauwe grot in Capri bijvoorbeeld), maar je hebt vakantie dus alle tijd van de wereld. Maar ieder maakt daarin zijn eigen afweging. Je kunt ook altijd naar het nationale kantklosmuseum gaan of naar het gesloten drugspand in een achterbuurt, daar zul je allicht minder andere toeristen tegenkomen, maar of je dan een leuke vakantie hebt? ... hahaha, je merkt: ik voel me duidelijk aangesproken. Maar geniet vooral op jullie manier. Gelukkig zijn er mensen zoals jullie die niet willen wachten, want daardoor wordt de rij voor mensen zoals ik weer iets korter. -
17 September 2018 - 05:12
Yvonne Sormani-Simons:
Ja het lijkt net de wondere wereld van de Efteling, maar wat mooi !!!! Soms moet je even doorbijten en al die toeristen maar nemen, want je kunt niet dat ,oois aan je voorbij laten gaan.
En als je dan ook nog " o sole mio" kunt zingen, dan kan het niet meer stuk. Ik zeg altijd: " een dag niet gezongen, een dag niet geleefd." Ik heb altijd liedjes in mijn hoofd en zing altijd. Gelukkig voor mijn medemens niet altijd hardop. Dan ga ik neurieën. Ja ik zal wel een afwijking hebben. Maakt mij niet uit. Als ik op het bootje gezeten had, had ik het hardst meegebruld.
Wat een mooie plek daar!!!!