In de wolken
Door: Gerard
Blijf op de hoogte en volg Carry
05 September 2015 | Italië, Courmayeur
We hebben weer een "kamer" met geweldig uitzicht. Het wakker worden is op zo'n manier al een feest. Alleen buiten ontbijten is er vandaag niet bij. Een schamele 9 graden en een straf windje houden ons achter het glas.
We staan net onder de Col Petit Saint Bernard en via deze col rijden we dan ook Italië binnen. Onderweg genoeg stopplekjes om ons te vergapen aan het geweldige uitzicht. Dat deze route ook een mooie motorroute is, is te merken aan de tientallen motorrijders. Het is half bewolkt en door de wind is het mooi helder. En dat komt goed uit omdat we vandaag een trip met de kabelbaan gepland hebben,die ons de Mont Blanc, of zoals de Italianen deze berg noemen, de Monte Bianco op gaat voeren.
In het gehucht La Palud heeft men een gigantische kabelbaan gebouwd genaamd de "Skyway" Vanaf 1300 meter stijg je met een rotvaart naar het hoogstgelegen station "Punta hel Bronner" op 3466 meter. Onderweg wel een keer overstappen. Maar de hypermoderne stations zijn van alle gemakken voorzien. Het is zelfs mogelijk om van hieruit met deze kabelbaan naar het Franse Chamonix te gaan. Een afstand van maar liefst 22 km !!
Als we bij de kassa komen, valt Chamonix meteen af. Voor een retourtje moet je dan € 124,- per persoon door het loket schuiven. We kiezen voor het hoogste punt "Punta hel Bronner" dat voor 'slechts' € 40,- p.p. te bereiken is. De gondel waar je in staat draait 360 graden rond tijdens de tocht zodat je mooi alles kunt bekijken zonder door de gondel te hoeven lopen. Ronduit prachtig. En dan komen we op het hoog(s)tepunt en daar zijn we dan (letterlijk) in de wolken. Dat hebben wij weer. Het uitzicht hier zou adembenemend moeten zijn. Adembenemend is het wel door de straffe noordewind die met een temperatuur van 0 graden snijdend is en gevoelstemparatuur van zo'n -10 geeft. Af en toe breekt de bewolking en krijgen we toch, zei het kort een mooi stuk van de omgeving te zien, waaronder twee enorme gletschers. Dapper trotseren we echter de buitenlucht en proberen tussen de gaten door wat plaatjes te schieten. De vochtige lucht veroorzaakt een laagje rijp op het staal om ons heen en maakt het allemaal nog wat ijziger. Als de bewolking niet echt wil breken houden we het na ongeveer 2 uur voor gezien. Op het tussenstation op 2173 meter, de Mont Frety, waar we moeten overstappen bezichten we nog een botanische tuin waar alle alpenbloemetjes en -struikjes zijn verzameld.
En als we dan het laatste stuk weer zijn afgedaald treffen we Beau, luid snurkend in het busje aan. Deze heeft genoten van zijn rustdag en dat mag ook wel na twee dagen bergtraject. Wij slaan de bekende pin er ook in en blijven overnachten op het grote parkeerterrein aan de voet van de kabelbaan. Het aangrenzende restaurant heeft een open wifi waar we dankbaar gebruik van maken. We hadden er iets meer van verwacht maar we zijn toch tevreden dat we dit ook even gezien en meegemaakt hebben. De temperatuur zakt gestaag tot onder de 10 graden zodat we de avond knus in ons bussie doorbrengen.
Route: Le Rosiere - La Thuile - Courmayeur - La Palud. (Mont Blanc)
Gereden: 40 km
Coordinaten: N045 48.825' E006. 57.471'
06 September 2015 - 09:46
Herman:
Jammer van de mist/wolken. Zal anders geweldig mooi zijn denk ik. Niet iets om met de fiets te doen ? -
06 September 2015 - 10:58
Joke:
brrrr dat ziet er koud uit. Zonde dat het vandaag wel mooi weer is. -
07 September 2015 - 08:50
Yvonne Sormani-simons:
Heey lieve Geer en Carrie!! Heb iets gemist geloof ik! Ik lees net dit bericht. Zijn jullie in Zwitserland? Geweldig. Genieten van die mooie natuur op hoogten. Ja dat is helemaal mijn ding. Ik weet dat het behoorlijk koud kan zijn boven. Wij zijn ook al van 30 graden in het dal, naar 5 graden boven op de gletscher gegaan. en dan met een wind dat ik dacht; "had ik de winterjas maar bij me!" Maar het is en blijft schitterend. Geniet ervan!! Groetjes aan jullie twee.
ps voor Geer: misschien is een lederhose en een dirndl toch iets voor jullie. te leen bij Ben en Yvonne hahahar -
07 September 2015 - 13:26
Serena:
Heerlijk om even al die blogjes achter elkaar te kunnen lezen.
Mooi uitzicht over die gletsjer, jammer dat jullie even in de wolken zaten…